over Lesotho

het land Lesotho

The Kingdom in the Sky!

Lesotho, Basotho, Mosotho en Sesotho!

De naam van het land is Lesotho, de mensen heten Basotho, een persoon heet een Mosotho en de taal is Sesotho! Het land is omsloten door één en dezelfde buur (vrij uniek) namelijk Zuid Afrika. Maar het is écht een apart Koninkrijk met een eigen koning, munt-eenheid (Maluti = bergen) en een vlag.

The Kingdom in the Sky

De naam van onze website ‘His Kingdom in the sky’ komt van het feit dat Lesotho ook wel ‘The kingdom in the sky’ wordt genoemd. Lesotho ligt in zijn geheel 1400 meter boven zeeniveau. Alhoewel dat een gegeven is noemen we de westkant van Lesotho (en Maseru als hoofdstad) de laaglanden. Dit in tegenstelling tot de bergketens in het oosten en zuiden van het land. Maseru is de hoofdstad van het land. Het is een groeiende stad met meer en meer luxe artikelen voor de rijkere Basotho en de buitenlanders. Er is een aantal winkelcentra waar je de meeste spullen wel kunt krijgen, maar vergeet niet dat je nog steeds in Afrika bent, het is niet zo gestructureerd en snel als in de westerse wereld.

Leven op het platteland

Op het platteland is het leven erg langzaam. De infrastructuur is vaak een uitdaging. De beste manier om in de bergen te reizen is op de rug van een paard. De meeste mensen hebben hun eigen stuk land waarop ze mais (belangrijkste eten), sorghum of bonen planten. De Basotho houden van hun mais pap (wat hier pappa heet) en eten het elke dag. De belangrijkste groenten zijn knolraap, kool of spinazie. Ze houden ook erg van vlees, maar voor de meeste mensen is dit nog steeds een luxe.


De winters

Omdat Lesotho zo hoog ligt kan het erg koud zijn in de winter. Vaak ligt er sneeuw op de bergtoppen rondom het dorp Tebelong (waar de school gebouwd wordt) en soms valt de sneeuw ook in de vallei. De koudste maanden van het jaar zijn: juni, juli en augustus. In de lente staat er vaak een sterke wind en de zomers zijn warm en nat. Het regenseizoen is in de zomer. Na hevige regen is alles dan modderig en vies.

HIV-AIDS en bijbehorende problemen

Aids is een verschrikkelijke ziekte die veel mensen treft. Het is nog steeds niet gewoon voor mensen om hun HIV-status te delen met andere mensen. Er is nog steeds veel angst omtrent de ziekte. Omdat veel mensen sterven aan Aids of Aids gerelateerde ziekten, zijn er veel wezen in Lesotho. Dat, en het feit dat veel Basotho mannen (en vrouwen) werken in Zuid-Afrika, maakt dat de dorpen veelal worden bewoond door ouderen en kinderen. De werkloosheid is erg hoog, dus veel mensen proberen een baan te vinden in Zuid-Afrika.

Basotho en hun geloofsleven

De meeste Basotho zijn ‘Christen’ en geloven is er heel gewoon. Er zijn in Lesotho verschillende kerken, waaronder de Katholieke kerk, de Anglicaanse kerk, LEC (Lesotho evangelische kerk) en Zionist. Deze kerken zijn traditioneel in vergelijking met wat men in Lesotho de ‘wedergeboren’ kerken noemt. Deze laatste zijn gericht in woord & daad op een persoonlijke relatie met Jezus. Het christelijk geloof en oude traditionele praktijken maken beide vaak nog deel uit van het leven van de bevolking . In veel traditionele kerken wordt het christelijke geloof nog gemengd met traditionele praktijken zoals voorouderverering.